Kumpirde ölüme neden olmuştu: Salmonella nedir ve nasıl bulaşır?

İzmir Buca’da Kumpir Yedikten Sonra Hayatını Kaybeden Kişinin Ölümüyle İlgili Yeni Gelişme

İzmir’in Buca ilçesinde kumpir yedikten sonra hayatını kaybeden Servet Polat’ın ölümüyle ilgili soruşturmada işletme sahibi tutuklanmıştı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile olay yeri inceleme ekipleri, işletmede kullanılan malzemelerden alınan numunelerde salmonella virüsüne rastlamıştı.

Yeni yılın ilk günlerinde Türkiye’den Danimarka’ya giden kabuklu susam tohumlarında da Salmonella – patojen mikroorganizmalar tespit edilmişti. Danimarka, bu durumu ciddi bir uyarıyla bildirerek ürünlerin iade edildiğini açıklamıştı.

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella, bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Bu bakteriler, bulaştığı kişilerde gıda zehirlenmesine yol açabilir. Salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla dışarı atılır. En sık insanlara kontamine su veya yiyecekler aracılığıyla bulaşır.

HANGİ YİYECEKLER RİSKLİ?

Salmonella, özellikle iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri, pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, kontamine sebzeler, meyveler ve baharatlar gibi gıdalarla ilişkilidir. Ayrıca, hasta hayvanlarla temas sonrası hijyen kurallarına uyulmaması da virüsün yayılmasına neden olabilir.

BELİRTİLERİ NELER?

Salmonella bakterisi, vücuda girdikten 12-72 saat sonra belirtiler göstermeye başlar. İshal, yüksek ateş, bulantı, kusma ve karın krampları gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Ancak yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için durum daha ciddi olabilir.

NASIL KORUNURUZ?

  • Kaynağı belirsiz gıdalardan kaçının.
  • Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.
  • Sebze ve meyveleri iyice yıkayın.
  • İyi pişirilmiş gıdalar tüketin.
  • Hijyen kurallarına özen gösterin.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir